(099) 24-01-223

Чим чистити скло каміна?

Чим чистити скло каміна?
У сучасних моделях опалювальної техніки, зокрема кімнатних камінів, передбачено наявність скляних дверцят. Власники такого обладнання часто стурбовані тим, що воно швидко забруднюється і втрачає первісний привабливий зовнішній вигляд. В процесі експлуатації на склі дверцят утворюється кіптява, сажа і наліт. Уникнути подібних незручностей не вийде, тому варто вивчити кілька правил і ознайомитися з процедурами догляду за конструкцією опалювального пристрою.

Причини забруднення скла

Забруднення камінного скла - процес природний. У процесі горіння палива всередині конструкції утворюється дим, кіптява і сажа, які поступово осідають на стінках скла.

Причинами осідання нагару можуть стати:

  • Використання палива низької якості;
  • Погано просушені дрова;
  • Неналежна тяга димоходу;
  • Неправильний процес розпалювання дров;

Народні засоби чи хімія?

З огляду на асортимент сучасних засобів, для чищення більшість споживачів віддають перевагу хімічним складам, які просто купити в будь-якому магазині. Інші вважають за краще використовувати домашні підручні засоби, які присутні в будинку кожної господині. І ті, і інші засоби чистки ефективно справляються з поставленими завданнями, проте існує думка, що хімічні розчини чинять негативний вплив на людське здоров'я. Це не зовсім виправдане твердження, якщо дотримуватися основних правил роботи з обраним засобом. Тому, чим чистити скло каміна від забруднень та кіптяви, кожен обирає, враховуючи індивідуальні побажання і можливості.

Система "чисте скло"

Більшість моделей сучасних кімнатних камінів оснащені функцією «чисте скло». Це дуже корисне і необхідне доповнення для конструкції. Завдяки її наявності на поверхні вікна не осідає кіптява. Однак якщо подібна система в вашому каміні не передбачена, важливо приділяти належну увагу догляду за його станом.

Чим відмити скло в каміні: поради та лайфхаки

Засоби для очищення

Попри те, що сьогодні існує безліч засобів для чищення, важливо розуміти, що не всі вони зможуть підійти в даному конкретному випадку. Перш ніж вирішати, як очистити скло каміна, варто уважно вивчити склад обраної продукції, щоб не погіршити ситуацію. Для досягнення ефективного і якісного результату можна використовувати як народні засоби, так і звичайну хімію.

Видалення кіптяви золою

Безпосередньо сама зола в камінній топці може також стати засобом для очищення скляних дверцят. Щоб зробити процес чищення зручним, швидким та ефективним, необхідно використовувати:

  • Рукавички для захисту рук;
  • Ємність з водою;
  • Губку;
  • Паперові рушники або тканину без ворсинок;

Одягнувши рукавички, візьміть кухонну губку та занурте її в воду, а потім добре відтисніть. Вологою губкою візьміть невелику кількість золи з топки і починайте легкими обертальними рухами відмивати сажу зі скла. Такі дії повторюйте доти, поки поверхня повністю не очиститься. Потім помийте губку до повної чистоти і промийте двері до прозорості. Щоб уникнути появу розводів, завершіть процес повним витиранням скла тканиною або паперовим рушником.

Видалення забруднень за допомогою нашатирю

Використання нашатирю, як механічне чищення з губкою і попелом, можна віднести до народних способів. З давніх-давен це засіб використовувався для миття вікон і дзеркал за допомогою протирання старими газетами.

Для цього методу знадобиться:

  • Захист рук гумовими рукавичками;
  • Ємність з достатньою кількістю теплої води;
  • Губка для миття;
  • Паперові рушники або тканина без ворсинок;
  • Нашатир;
  • Оцтовий розчин;
  • Пульверизатор;

Для приготування розчину знадобиться 0,5 л води, 1ч.л оцту і стільки ж нашатирного спирту. Отриману суміш необхідно ретельно розмішати і залити в розпилювач. Одягнувши рукавички, можна приступати до обробки скляної поверхні, розпорошуючи розчин на всю площу. Почекавши 2-3 хвилини, ви зможете спостерігати реакцію з нальотом, після чого його слід прибрати тканиною або паперовими рушниками.

Підтримка постійної чистоти

Процедуру розпилення рідини слід повторити стільки раз, скільки буде необхідно до повного очищення дверей. Коли скло стане повністю чистим, промийте його водою і протріть насухо паперовим рушником. Якщо ви використовуєте тканину, зверніть увагу на її текстуру. Дрібні ворсинки залишаються на гладкій скляній поверхні, що істотно псує зовнішній вигляд виробу.

Підтримка постійної чистоти

Як показує практика, краще своєчасно уникати проблем, ніж потім клопітно і довго усувати їх наслідки. Щоб не посилювати зіпсований стан і зовнішній вигляд скла, знаходите час для регулярного догляду конструкції. Одного разу в тиждень, витрачаючи при цьому 15 хвилин часу, цілком достатньо для належного підтримання чистоти каміна. Також заздалегідь подумайте, чим відмити скло в каміні, щоби досягнути максимально якісного результату.

Використовуйте тільки ті засоби очищення, які не зможуть зашкодити поверхні камінного скла і не залишать після себе розводів. Зверніть увагу, що для промивання дверей не можна використовувати склади, що містять аміак.

Останні публікації