(099) 24-01-223

Чому димить камін та які причини задимлення камінної топки чи пічки?

Чому димить камін та які причини задимлення камінної топки чи пічки?
Поява диму від робочого каміна - досить поширене явище, тому що процес горіння дров'трав'яного палива супроводжується появою димових газів. Питань багато: "Чому димить камін?", "Чому з'єднання являється зворотна тяга в каміні?", "Чому дим від каміна йде в будинок, а не виходить в димохід?", "Чому тяга є, а камін димить?", а вісь однозначних відповідей мало – відповіді на ці питання, що стосуються каміна дуже індивідуальні! Задимлення - це перша причина не правильного функціювання камінної топки

Дим від каміна потрапляє в камінний зал по різному:

  1. Зворотна тяга в каміні. Дім (димові гази) вперто не бажають віддалятися в димохід. У цій ситуації сильно димить камін, що призводить до сильного задимлення камінної зали чи приміщення, де розташований камін.
  2. Короткочасне перекидання тяги призводить до нетривалого викиду діму з каміна в приміщення (наприклад, різке відкриття вікна або вхідних дверей, вікна на другому поверсі котеджу). Після чого тяга нормалізується і камін працює без проблем.
  3. Задимлення під час розпалювання.
  4. Задимлення під час підкладки дров.
  5. Задимлення під час горіння каміна. Дім слабо проходити з під димозбірника або з кутів камінної топки.

Чи буде камін працювати ефективно і не буде диміти, "чадити", залежить від взаємозв'язку всіх характеристик і параметрів камінної конструкції.

Причин, за якими димить камін досить багато, але основними є:

  • Неправильний монтаж каміна (взаємозв'зв'язок параметрів камінної топки і димаря, особливостей вентиляції в приміщенні). Причина неправильної конструкції каміна банальна - відсутність знань у майстра (виконавця), який назвався пічників або камінщиком.
  • Чи не оптимально підібрана камінна топка і димохід для даного приміщення.
  • Неправильне розташування каміна. Не бажано розташувати камін між вікон, біля сходів, вхідних дверей, зовнішньої стіни будинку (особливо для відкритих вогнищ).
  • Помилкові параметри конструкції димоходу і його розташування. Взаємозв'зв'язок параметрів димоходу (висота, матеріал стінок димового каналу, герметичність каналу і варіанти установки). Необхідна чітка відповідність характеристик димоходу - для створення примусового розрідження (створення необхідної тяги). Найбільш поширені помилки - "низький" димохід, не правильна висота закінчення димоходу відносно коника даху.
  • Близькість розташування вищих будівель або дерев. Навіть правильно спроектований димохід може потрапити в зону вітрового протягу.
  • "Складна" конструкція димового каналу, яка створює додатковий опір руху димових газів і повітря (багато поворотних з'єднання єднань або горизонтальні ділянки в димоході каміна, борів в димоході від печі, під'єднання каміна до опалювального щитка; частина димоходу каміна проходити в будинку, а велика частина зовні будівлі).
  • Зовнішній димохід або димовий канал в зовнішній стіні призводить до проблем при розпалюванні каміна, в деяких випадках при сильному охолодженні димових газів - до підвищеного утворення конденсату (суміш конденсату і сажі "роз'ясненнями їдає" шви цегляної кладки, має неприємний "кислий" запах).
  • Порушення герметизації каналу димоходу (підсмоктування повітря в канал зменшує тягу). У деяких випадках, через нещільності у димохідні каналі можливо "просочування" димових газів.
  • Недостатня кількість подачі повітря для горіння дров у каміні і підтримки тяги в димоході.
  • Вплив інтенсивних повітряних потоків на роботу каміна. Відкриті вхідні двері або вікно (при неправильному розташуванні каміна), може призвести до утворення зворотної тяги і сильного задимлення приміщення.
  • Вплив механічних пристроїв (кухонна витяжка, автоматична витяжна вентиляція) на роботу каміна.
  • Використання не якісного палива. Особливо димлять у каміні сирі або мокрі дрова. Дуже рідко власники камінів використовують дрова з оптимальною вологістю.
  • Механічне звуження перетину димового каналу (руйнування каналу з випаданням цегли, сторонні предмети в димоході, гнізда птахів).
  • Великі скупчення сажі на стінках димового каналу (звуження труби і погіршення тяги).
  • Особливості режимів горіння палива. Камін працює в багатьох режимах: розпал, активні горіння, догорання, підкладання дров, горіння з закритими дверцятами або піднятим склом, і в кожному поводиться "по своєму"!
  • Відсутність знань по експлуатації каміна. На жаль, але власники камінів не читають інструкцій по експлуатації, а пічники і камінщики рідко роз'яснюють нюанси роботи каміна (багато і самі не знають).
  • Вплив атмосферних явищ на роботу каміна. Камін - взаємопов'язана система приміщення-топка-димохід-атмосфера-приміщення, тому на роботу вогнища впливають і атмосферні явища. Найбільший вплив надає вітер.
  • Основний момент для розуміння питання про задимлення каміна - усвідомлення, що дім є наслідком процесів, що відбуваються як в каміні, так і поза ним. І для розуміння проблеми необхідно спочатку розібратися в причинах виникнення і тільки потім приступати до усунення. Однозначних відповідей і рішень немає. В каміні всі взаємопов'язано і "не врахування" одного з перерахованих факторів призводить або до задимлення або до піддимлювання під час експлуатації дровяного каміна.
Останні публікації