(099) 24-01-223

Як економно використовувати дрова?

Як економно використовувати дрова?
В першу чергу необхідно відзначити, що поняття “дерево” і “деревина” нерівнозначні. Отже, дерево – це багаторічна рослина, а деревина – це тканина рослини, що отримується при розпилюванні стовбура дерева на частини. Найціннішим в дереві вважається стовбур, товщина якого в різних його частинах різна. Кращою є деревина, яка знаходиться в середині стовбура. Має свою текстуру, твердість, запах, колір – саме ці ознаки є головними при визначенні породи деревини. Крім того всі дерева поділяють на листяні і хвойні. До першої групи відносять осику, липу, березу, дуб, тополя, вільху і інші. До другої – ялина, сосну, кедр і інші.

Якщо повернутися до теми дров, необхідних для спалювання в каміні, то важливо враховувати не тільки породу, але і в період року вони заготовлюються, де містяться і як проходить процес сушіння.

Економне використання дров

Отже, найкращим періодом для рубки дерев вважається зима, адже основні життєдіяльні процеси в середині самого дерева припиняються, і дерево не має надмірної соку і води. Після цього відбувається оброблення колоди дерева на 4 – 8 полін, в залежності від величини діаметру стовбура. Товщина розрубаного поліна дерева повинна бути не більше 10 см, адже великі шматки деревини не згорають на 100%, а залишаються обвугленими, перетворюючись у великі брили деревного вугілля.
Після того як дрова порубані, їх складають на відкритому повітрі під навіс так, щоб між полінами залишався простір для природної вентиляції, це власне і прискорює процес висихання.
В такому стані поліна повинні пролежати до наступної осені, щоб досягти рівня вологості не більше 20%. Або для швидкого досягнення такого ефекту будуються спеціальні камери – сушки, де такий же рівень вологості досягається штучним шляхом за пару днів. (Метод сушки деревини, яка йде на експорт).

Слід пам’ятати, що деревина на 70% складається з газу і на 30% з твердої речовини, на відміну від вугілля, де процентне співвідношення йде навпаки: 70% – тверда речовина, і 30% -Газові.
Тому фактор вологості дров дуже великий, так як нам важливо не просто утилізувати дрова, а досягти ефекту згорання саме газів, які сприяють утворенню високого рівня ККД камінної топки, що в свою чергу дає тепло, мінімум попелу і дожженних залишків. А вологі дрова, це те саме, що в бензиновий бак автомобіля долити пару літрів води, кількість рідини в баку збільшиться, але чи буде машина їхати швидше !? Також, надлишок вологи, що потрапляє при згорянні дров в димохід, сприяє утворенню креазіту, що налипає на стінки димоходу, погіршує тягу і може сприяти загорянню, особливо небезпечно це в металевих трубах.

Вибір породи дерева

Готуючись до зими, ми робимо приблизний розрахунок дров в кілограмах, але чи відповіддний 1 кг дров листяних порід = 1 кг дров хвойних ?!

Для ефективного горіння мають значення конструктив самої камінної топки, а саме:

  • Наявність або відсутність зольника (більш ефективного горіння можна досягти за рахунок відсутності зольника, адже тоді вся деревина має можливість бути спаленої на 100%, а не утилізується з зольника, остигає але не догораючими).
  • Співвідношення первинного та вторинного повітря (ця пропорція повинна становити 1: 2,5, де 1-дожигания первинного повітря, 2,5-дожигания вторинного повітря).
  • Наявність або відсутність системи чистого горіння Clean Burn (при наявності цієї системи в камері горіння, крім дожигания вторинного повітря, відбувається ще й додаткове Догорание газів ще більше сприяє 100% спалюванню газу деревини. За законодавством Європейського Союзу до 2020 року будуть ліквідовані всі камінні топки без цієї системи, з рівнем ККД менше 70%. Досягти рівня ефективності 75-80% можна тільки з системою clean burn, яка підвищує температуру в камері згоряння до 800-900 с).
  • Герметичність камінної топки (при попаданні великої кількості повітря в камеру згоряння утворюються залишки азоту, які сприяють ще більшому охолодженню камери згоряння і зменшення рівня ККД).
  • Наявність забору повітря з вулиці (це важливий фактор, який впливає на інтенсивність подачі кисню в камеру згоряння, це в свою чергу впливає на потужність і ефективність згоряння дров.

Температура подачі повітря з вулиці (чим тепліше повітря, тим менше тепловтрати дров). На сьогоднішній день практика будівництва обмінника тепла, який має габарити 1х1х1 м. Складається з річкового каміння і сприяє нормалізації температурного режиму. Будується недалеко від будинку. До нього підводиться труба для забору повітря, веде безпосередньо в кімнату, де буде стояти камін. Як наслідок, якщо температура на вулиці -35С – в камеру подається +2, якщо + 35 с – в камеру подається 17С. І ми не витрачаємо надлишок тепла на прогрів голодного повітря, або охолодження гарячого повітря, що призводить до 40% економії дров – так званий штучний метод рекуперації. Чистка такого резервуара відбувається 1-2- рази на рік.

Тепер трохи уваги надамо процесу розпалювання в камері згоряння. Починати розпалювання дров потрібно зверху вниз, а не навпаки.
Для цього необхідно на дно камінної топки поставити кілька великих полін, залишивши між ними простір, зверху перпендикулярно розмістити невеликі тріски. Можна використовувати 1 пакетик для швидкогорозпалювання.
Якщо ми правильно будемо здійснювати процес розпалювання каміна – зверху вниз, то маленькі тріски швидше починають горіти за рахунок габариту, прогрівати димовий канал і нормалізувати тягу в димоході. Також потрібно не забувати про подачу первинного та вторинного повітря. Нагадуємо, що співвідношення потрібно зберігати в пропорції 1: 2,5.

Якщо ви будете слідувати всім вище перерахованим рекомендацій, то опалюючи каміном, ви не будете утилізувати деревину, а зможете досягти максимальної ефективності згоряння, економлячи до 40% деревини. А для досягнення такого результату рекомендуємо використовувати камінні топки і печі з нашого асортиментного ряду преміум класу: «Jotul», «Hoxter», «Austroflamm», «Rocal» або інших виробників, які орієнтовані на повсякденне опалення з відповідним конструктивом і можливістю довгий період часу витримувати високі температурні навантаження 800-900 с з рівнем ККД більше 75%.

Останні публікації