(099) 24-01-223

На що звертати увагу при монтажі каміна?

На що звертати увагу при монтажі каміна?
Димар – це канал круглого або прямокутного перерізу, призначений для відведення газоподібних продуктів згоряння палива (газу, вугілля, дров). Рекомендована висота димаря не менше 5 метрів, які прокладаються в стінах між опалювальними приміщеннями.

1. Димар, який є основою роботи будь-якого каміну.

Димар – це канал круглого або прямокутного перерізу, призначений для відведення газоподібних продуктів згоряння палива (газу, вугілля, дров). Рекомендована висота димаря не менше 5 метрів, які прокладаються в стінах між опалювальними приміщеннями.

Є наступні основні види димарів:

1.1 Цегляний димар

Стандартний вид димохідної системи, яку використовують при будівництві будинків, виготовляється з повнотілої керамічної цегли марки М75 або М50.
Мінімальний перетин каналів, викладених з цегли, становить 14 х 14 см (14 см це розмір 1/2 цегли зі швами), а якщо вони побудовані з елементів круглого перетину, їх діаметр не повинен бути менше 15 см, а в кращому варіанті 20- 25 см. Для надійності, цегляні конструкції димоходу необхідно гільзованний нержавіючими трубами товщиною не менше 1 мм. Цегляний димохід довговічний, але не надійний, адже є ймовірність перегорання з часом гільзуванням труби. Точно встановити гарантію на таку конструкцію неможливо, залежить від інтенсивності експлуатації.

1.2 Нержавіюча сталь

Димар виготовлений з нержавіючої сталі. Нержавіюча сталь – це сплав сталі з вмістом хрому, володіє високими антикорозійними властивостями. Опірність корозії забезпечує плівка з оксидів хрому, яка утворюється при взаємодії з киснем. Для підключення камінних вставок і печей, необхідно використання жаростійкої сталі класу AISI 309, яка містить не менше 25% хрому і 20% нікелю. При виборі труби слід звернути увагу на якість матеріалу.

Сталь обов’язково повинна відповідати двом критеріям:
1) високий рівень жаростійкості;
2) високий рівень кислотостійкости.

До переваг димоходів, виконаних з нержавіючої сталі, можна віднести:

  • Можливість використання даних димохідних труб з будь-яким видом опалювальної системи (промислові і побутові печі, каміни), які працюють на будь-якому виді палива;
  • Простота монтажу;
  • Димохідні труби з нержавійки можна встановити окремої конструкцією або в уже існуючий димохід;

Привабливий вигляд.

Але як і будь-який метал, нержавіюча сталь має здатність обгорати при високих температурах, а також можливому спалаху сажі в середині труб, що може привести до виникнення пожежонебезпечних ситуацій. Тому гарантія такої конструкції меша. Тривалість застосування залежить від обачності, пильності і відповідальності того, хто використовує таку систему.

1.3 Модульний димар

виготовлений зі спеціальних модульних блоків, коториеімеют стандартну величину і вагу закріплений виробником. Такі димохідні системи мають високу термостійкість і вогнетривкі властивості. Гарантія на такі конструкції 20-25 років, що свідчить про надійність таких конструкцій. Найбільш рекомендується використовувати модульні димарі в дерев’яному житловому будівництві, де загроза виникнення пожежі дуже висока). Основні характеристики модульної димохідної системи: 1) газощільність; 2) вологостійкість і кислотостійкість; 3) стійкість до коливання температур; 4) відсутність корозії; 5) універсальність використання в будь-якій системі опалення. Найбільш відомими на ринку України димоходи «Schiedel» (Німеччина).

Модульні димарі можуть бути двох видів:

А) виготовлені з бетонних блоків, які мають в середині утеплювач і керамічну трубу (керамічні). Характеризуються універсальністю використання в будь-якій системі опалення.

Б) виготовлений з модульних блоків в основі яких лежить вулканічна пемза, яка сприяє зменшенню тепловтрат димових газів по всій довжині димоходу. Для функціонування даної димохідної системи вже не потрібно ніяких утеплювачів і труб, самих модулів цілком достатньо для повноцінної роботи системи.

2. Труби, які використовуються для підключення безпосередньо від камінного вкладишу до димоходу.

Ми настійно рекомендуємо вам використовувати труби виконані з чорної жаростійкої стали 2 мм, які витримують до 1200 С і покриті спеціальною термостійкої фарбою, оскільки вся температурна навантаження припадає саме на цей перехід від камінного вкладиша до димоходу. Сталеві труби зварюються лазерним зварюванням. Дана технологія гарантує високу якість з’єднання, виняткову естетику і цілісність. Найбільш відомими на ринку України чорні жаростійкі труби «Darco» (Польща).

3. Матеріал ізоляційного коробу навколо жаростійких труб, під’єднані до димоходу.

Використовується цей ізоляційний короб в разі, якщо передбачається розгалуження тепла в інші приміщення.
Найбільш поширений метод використання мінеральної вати, фольги і гіпсокартону. Така комбінація матеріалів дешевша, але в процесі експлуатації, вата володіє здатністю вигоряти, фольга відклеюватися, а неприємні ватяні пилинки можуть зашкодити вашому здоров’ю.
Ми рекомендуємо Вам звернути увагу на спеціальні ізоляційні плити на кремниево-вапняній основі, які є хорошим термоізолятором, зменшуючи температурне навантаження в 5 разів і не шкодять вашому здоров’ю.

Також їх можна використовувати як облицювання до камінного вкладишу. Матеріал з якого виготовлені плити, дозволяє легко обробляти його за допомогою столярного інструменту і легко наносити сітки і шпаклівку для подальшого облицювання. Найбільш відомими є плити «ISOLRATH» (Німеччина).

У даній статті, ми перерахували основні складові від яких залежить якість монтажу і високий рівень функціональності вашого камінного вкладишу. Тепер Вам залишилося тільки вибрати необхідний декор ( «портал»), щоб завершити створення «затишного куточку» у вашому домі.

Ви завжди можете радитися з нашими висококваліфікованими технічними фахівцями! Звертайтеся, ми завжди раді Вам допомогти!

Останні публікації