(099) 24-01-223

Печі-каміни – деякі поради

Печі-каміни – деякі поради
Кожен з камінів має свої переваги й недоліки. Наведемо аргументи на користь вибору кожного з видів камінів.

Види камінів: дров’яні, газові та електричні.

Дров’яні каміни – каміни, в яких для топки використовуються дрова. Це найдавніший і тому найбільш улюблений багатьма вид каміна. Якщо ви почуєте слово «камін», то напевно першим, що ви собі представите, буде саме дров’яної камін з усією притаманною йому привабливістю живого полум’я і звуку потріскують дров.

Газові каміни – каміни, в яких для топки використовується газ. Газові каміни також створюють присутність живого вогню.

Вогонь в газовому каміні підтримується атмосферним газовим пальником, що має систему автоматичного управління – це в значній мірі полегшує експлуатацію. В топку газового каміна можна покласти штучні дрова з негорючого матеріалу для створення ще більшого ефекту «справжнього» каміна. Газові каміни зручніше встановлювати в будинках, куди підведено центральне газопостачання, але здійснимо і варіант роботи такого каміна від газових балонів.

Електрокамін – працює від електромережі і не потребує ніякого палива. Це найкраще рішення для тих, хто не бажає боротися з гаром і думати, куди виходить дим.

Стратегія вибору каміну

Вибір каміна сильно залежить від того, в якому приміщенні він буде перебувати, і які функції виконуватиме. Каміни могли використовуватися для опалення, приготування їжі або освітлення. Каміни можуть бути декоративним центром приміщення, а можуть гармонійно доповнювати і врівноважувати всю обстановку або ж бути просто радує око деталлю інтер’єру. І найважливіше при виборі каміна – це заздалегідь вирішити, скільки сил і коштів ви готові витратити на утримання каміна і догляд за ним.

Перш ніж купити каміни необхідно продумати варіант його установки без шкоди для інтер’єру та з урахуванням всіх технічних характеристик приміщення.

Власникам дерев’яних будинків треба подвійно серйозно поставитися до питання про встановлення каміна або камінної печі в своїх будинках через підвищену ймовірність загоряння.

Прийнявши рішення про установку каміна повинен слідувати наступний крок: звернення за консультацією до фахівців, які допоможуть підібрати з урахуванням всіх можливих побажань, підготують проект і прорахують всі його складові, допоможуть вибрати облицювальний матеріал, відповідну топку, модель димоходу.

Багато з домовласників навіть не уявляють, скільки різних аспектів необхідно врахувати при проведенні підготовчих робіт до установки каміна. Помилки в оцінці всіх умов можуть служити причиною незадовільної роботи каміна: задимлення, труднощі розпалювання, пожежа і т.д. Вибір конструкції і розташування димоходу, вибір і підготовка місця для каміна, підготовка стіни біля каміна, правильне підключення каміна до димоходу і багато іншого – всі ці питання повинні вирішувати фахівці, а не замовники! Чи знаєте ви про те, що не можна розміщувати каміни в місцях можливих протягів, яка оптимальна довжина прилеглої до каміна майданчики і як забезпечити хорошу тягу в димоході? А яка залежність між формою і площею перетину димоходу, його висотою і геометричними параметрами камінної топки? Власне, вам і не потрібно все це знати, тому що існують фахівці, які володіють усіма цими спеціальними знаннями, підкріпленими практичною діяльністю!

Важливі технічні властивості камінів, на слід звернути увагу.

Дров’яні каміни

установка дров’яного каміна досить складна і займає багато часу сама по собі, не кажучи вже про спробу вписати такий камін в готовий інтер’єр;

  • будові димоходу слід приділити особливу увагу, так як при помилках в конструкції камін може почати диміти всередину приміщення;
  • необхідність установки димоходу сильно ускладнює процес розміщення каміна в міській квартирі, особливо, якщо квартира розташовується не на останньому поверсі;
  • необхідно заздалегідь продумати, де будуть зберігатися дрова;
  • потрібно пам’ятати, що при використанні для топки дров буде потрібно постійна чистка димоходу від золи;
  • газові каміни
  • встановлювати газовий камін можливо тільки після отримання дозволу від організації газового господарства;
  • довіряти установку газового каміна слід тільки фахівцям з високою кваліфікацією і з ліцензією від газового господарства;
  • вартість дозволу на установку і сама установка і підключення газових труб досить висока;
  • можливо доведеться додатково сплатити виведення димоходу або труб газоходу;
  • газовий камін, вимагає постійного нагляду, так як при простоті у використанні газ є вибухонебезпечним паливом;
  • близько 50% тепла буде йти в димохід.

Електрокамін

  • електрокаміни мають найбільш привабливу ціну на ринку, що говорить про доступність для різних верств населення;
  • установка електрокаміна займає всього три етапи: вийняти з коробки, поставити на відведене йому місце і включити в розетку;
  • можна встановити режим з підігрівом або без, а деякі моделі електрокамінів мають кілька режимів підігріву;
  • електрокамін не вимагає додаткового будівництва димоходу, витяжки або інших конструкцій для відводу продуктів горіння;
  • електрокамін безпечніше будь-якого іншого побутового електроприладу;
  • електрокамін не вимагає чистки від сажі і кіптяви;

Складнощі можуть виникнути при використанні камінів

Неправильно зроблений димохід викликає найбільші труднощі в експлуатації каміна, без вміння зроблена облицювання може зіпсувати роботу топки, так само можуть відвалитися камені при нагріванні. На початку розпалювання, особливо в холодну пору року, камін може диміти. Щоб цього не сталося, для поліпшення тяги в димоході спалюють кілька згорнутих газет, щоб тепле повітря прогрів трубу. При нормальній тязі полум’я набуває золотисто-жовтий колір, при надлишку – яскраво-білий, а при недостатньому надходженні повітря і зовсім стає червоним. Як і інше будь-який пристрій, камін вимагає до себе дбайливого відношення, тому один раз на рік необхідно робити чистку димоходу.

Основні правила топки камінів і печей

  • Очистити зольную камеру каміна до розпалювання вогню.
  • Покласти на колосники зім’яту папір, поверх покласти сухі тріски, підпалити.
  • Коли розгоряться тріски і набереться достатньо спека потрібно укласти один на одного дрова, хрест на хрест, по всій площі колосникових грат каміна. Підкладати наступну порцію дров в камін необхідно тільки після того, як раніше закладені майже прогорять.
  • Чи не ворушити жар.
  • Будь-камін необхідно чистити раз на рік, а також проводити ревізію і чистку димоходу. Робиться це після закінчення опалювального сезону.

Тенденції сучасного ринку камінів.

В останні 10 років все більше зростаючою популярністю користуються невеликі, що окремо стоять каміни, які є елементами інтер’єру, а не величезні сакральні споруди для яких повинен формуватися весь інтер’єр. Популярність таких камінів обумовлена оригінальністю дизайнерських рішень, вартістю, зручністю в експлуатації, і простотою монтажу. Установка таких камінів не вимагає створення будмайданчика в приміщенні з усіма наслідками, що випливають з цього незручностями, вони просто підключаються в закладений в стіні димар, якщо він, звичайно ж, там є.

Рекомендації щодо облицювання камінів.

Це величезна тема, і варто попередити про підводні камені, які можуть застерігати покупця при виборі облицювання.

Перш за все при виборі облицювання підійдіть до неї ближче, подивіться як і яким чином закріплені камені, як зроблені торці цих каменів. Особливу увагу приділіть балці. Багато економлять на цій деталі каміна, а вона сама «ніжна» і саме вона починає «вередувати», тобто розтріскуватися і викручуватися. Правильно зроблена балка не створює цих проблем. Якщо облицювання з мармуру, огляньте -яким чином склеєний мармур – який зазор між склеєними деталями в блоці. Сучасне обладнання дозволять підігнати і склеїти камінь практично без зазорів, вищим пілотажем вважається склейка що не перевищує 0,1 мм

Піч і топка з водяним контуром.

Це звичайна дров’яна піч в корпус якої вбудований водяний теплообмінник, який нагріває воду, що проходить через нього.

Чи можна використовувати таку піч замість котла для того, що б опалювати будинок?

Можна, але краще не треба, оскільки котел, це пристрій, який може працювати постійно (якщо це електричний, солярний або газовий котел) або досить довго і з великим виділенням тепла (якщо це твердопаливний котел).
Дрова – це низькокалорійне паливо і прогорає воно швидко. Для того щоб підтримувати батареї гарячими, Вам доведеться підкладати дрова кожну годину вдень і вночі і Вам це дуже швидко набридне.

– Навіщо потрібна піч з водяним контуром?

Така піч потрібна для того, щоб відвести частину тепла з приміщення, де стоїть піч в ті кімнати, де тепла не вистачає. Дуже непогано така піч працює спільно з існуючою системою опалення, куди вона буде скидати надлишки тепла, економлячи солярку, електроенергію або газ. Найкраще себе показує така зв’язка: піч або топка з водяним контуром + електрокотел з нічним тарифом на електроенергію вночі на дешеву електроенергію працює котел, а вдень, можна потопити грубку. Якщо в зв’язку додати ще GSM контролер, то керуючи електрокотлом дистанційно, Ви зможете підтримувати в будинку потрібну Вам температуру в свою відсутність і прогрівати будинок до свого приїзду.

Потужність обігріву мені потрібна для опалювання будинку.

Теплові втрати у різних будинків різні і залежать вони не тільки від розмірів будинку, але і від його теплоізоляції, а також від температури зовнішнього повітря. Поширена думка, про те, що на кожні 10 квадратних метрів будинку треба мати кіловат потужності обігріву, але чи вистачить кіловата потужності на 10 квадратних метрів Вашого будинку може показати тільки тепловий розрахунок, який враховує тепловіддачу через вікна, двері, стіни, дах.

Якщо відомі теплові втрати будинку в кіловатах, то все залежить від того, скільки годин на день Ви будете топити камін чи піч.
Оскільки будинок втрачає тепло цілодобово, а прогрівають піч Ви час від часу, то потужність печі повинна бути більше тепловтрат обернено пропорційно часу використання.
Наприклад якщо Ви опалюєте піч 8 годин на добу, а решту 16 годин не опалюєте, то для компенсації тепловтрат будинку треба взяти піч з триразовим запасом. А якщо опалюєте 12 годин на добу, то запас потрібен дворазовий.

Використовувати піч з водяним контуром в режимі повільного горіння не бажано, бо повільне горіння і водяний контур погано сумісні. Такі печі горять довго, але тепла вони дають стільки ж, адже в кілограмі дров укладено певну кількість теплової енергії і ця енергія може бути звільнена швидко (тоді потужність велика) або довго, (тоді потужність буде маленька). Але будинок при цьому отримає однакову кількість тепла.

Коли піч горить повільно, то температура в печі буде низькою і якщо піч обладнана водяним контуром, то неминуче утворення конденсату в самій печі і в димарі. Конденсат це хімічно агресивна рідина яка призведе до прискореного виходу з ладу печі та димаря.

Об’єм води повинен бути в системі при використанні печі з водяним контуром і характиристика ситсеми оплювання.

Кількість води в системі, визначає її інертність. Адже перш, ніж батареї почнуть віддавати тепло, вони повинні самі нагрітися і чим більше води в системі, тим довше ця вода буде нагріватися. Відповідно і остигати вода буде повільніше, якщо її багато.

Якщо води мало, то батареї будуть нагріватися швидко і остигати теж будуть швидко.

Важливою обставиною є те, що при невеликій кількості води система може мати схильність до закипання, тому не варто робити обсяг системи менше 50 літрів.

Останні публікації