(099) 24-01-223

Важливі складові сучасного каміна

Важливі складові сучасного каміна
Ви вирішили – “Поставлю собі камін»! . Це означає, що Ви має на увазі не тільки виготовлення красивого порталу, але і купівлю камінної топки, а також камінних наборів.

Каміни бувають з відкритою і закритою топкою. Якщо повітря надходить з приміщення всередину топки і, нагріваючись, по димоходу йде на вулицю – це камінні топки відкритого типу. Їх основний недолік – велика втрата тепла, тому часом вони виконують декоративну функцію. Зазвичай каміни з відкритою топкою виготовляються з цегли. Коефіцієнт корисної дії (ККД) камінів з відкритою топкою малий -15%.

Якщо топка виготовлена зі сталі і закрита дверцятами – це камінні топки закритого типу. У таких топках тепло, що виділяється при горінні, йде на обігрів кімнати, а ККД досягає 90%. Такі камінні топки безпечні, так як дверцята захищає від випадкового потрапляння тліючого вугілля або іскор на підлогу.
Їх цілком можна залишити без нагляду, відрегулювати тягу. Камінні топки закритого типу мають функцію тривалого або періодичного горіння. В камінних топках регулюється подача повітря, таким чином камін може обігрівати кілька приміщень тривалий час. Топки виготовляють з чавуну або жаростійкої стали. Більш дешевий матеріал – це сталь. Сталева топка з шамотної футеровкою вже дорожче, так як більш міцна. Головна вимога до цих матеріалів – вони не повинні зазнавати ніяких змін при впливі високих температур.

Важлива частина каміна – портал. Портали бувають різними: виготовлені з цегли ручної роботи, з колотого мармуру, пісковика. Вони можуть бути з дерева, обробленого спеціальним чином. Але найбільш популярні портали з натурального каменю, що додає каміну благородну простоту і затишок.
Особливу частку в облаштування інтер’єру вносять камінні аксесуари або камінні набори. Вони не тільки прикрашають інтер’єр, але ще дуже функціональні. Зазвичай камінні набори включають совок, щипці, багор і мітлу.
Ну, а чим топити камін? Дрова для каміну бажано мати сухі і чисті, невеликого розміру. Не слід топити камін дровами з хвої, так як вони дають багато кіптяви і іскор. Не слід забувати про димохіді і періодично його прочищати.
Проектування каміна зазвичай відбувається на стадії проектування будинку. Треба врахувати наявність димоходів, розрахувати підставу, так як камін – масивна споруда. Каміни з закритими капцями зазвичай сильно нагріваються, тому необхідно передбачити його теплоізоляцію.

Останні публікації