(099) 24-01-223

Як правильно використати камін для обігріву вашого будинку?

Як правильно використати камін для обігріву вашого будинку?
Всім нам відомо, що каміни давно використовуються в якості опалювального обладнання для житла. Наші далекі предки починали з найбільш примітивних варіантів, які дійшли і до наших днів в силу простоти конструкції. Але прогрес не стоїть на місці, і зараз, за ​​допомогою додаткових пристосувань один камін цілком може обігріти невеликий двоповерховий будинок.

Про опалювальній системі прийнято замислюватися ще на етапі проектування житла. Якщо ви мрієте про каміні, і розраховуєте на нього, як на основне джерело тепла - важливо врахувати всі нюанси під час будівництва будинку. Наприклад, відразу замурувати в стіни труби для повітряної конвекції, або зробити розводку для каналів, по яких буде циркулювати нагріта вода. Давайте ознайомимося з усіма різновидами камінів за різними критеріями, щоб кожен з вас зміг надалі зупинити свій вибір на тому варіанті, який влаштує саме його.

Залежно від типу камінної топки бувають закриті і відкриті моделі

Топки закритого типу - прості в установці і експлуатації. Забезпечують економічний паливний витрата і високий ККД (до 85%), що гарантує комфортну температуру в приміщенні. Завдяки тому, що полум'я приховано скляними дверцятами, цей вид топок гарантує високу пожежобезпечність. Такий осередок - то, що потрібно для опалювальної системи будинку.
Відкритий тип топки має низьку тепло ефективністю (ККД до 30%). Лицьова сторона камери згоряння відкрита, що робить камін пожежонебезпечним. Щоб уникнути займання, слід прибрати від вогнища як мінімум на метр килими і меблі, і не залишати палаючий камін без нагляду. Цей вид топки відмінно підійде істинним естетам, яким камін необхідний не для обігріву всього будинку, а для отримання естетичної насолоди.

Класифікація камінів по видам палива

Дров'яні топки - самий класичний вид камінного устаткування. Люди зігрівалися за допомогою дров в далекому минулому і зберегли вірність цього типу палива і зараз. Вартість деревини залежить від порід дерев і їх властивостей.
Вугілля - це паливо підійде тільки для камінів із закритою топкою і наявністю колосникових грат. Щоб зрозуміти, який вид вугілля потрібен вашого вогнища, слід ознайомитися з інформацією в паспорті виробу. У деяких видах камінів можна використовувати і вугілля, і дрова.
Брикети виробляють з відходів деревного виробництва: стружки і тирси. На виробництві цю сировину формують в невеликі цеглинки. До плюсів такого виду палива можна віднести низьку вартість, високу щільність і тепловіддачу.
Газ - за умови газифікації будинку або наявності газового балона, цей вид палива не створить вам такого клопоту, як наприклад дрова (місце для зберігання, сушка, розпил). Будова каміна на газу відрізняється від класичного дров'яного вогнища.
Електрокаміни, як вже зрозуміло з назви, «харчуються» від розетки. Це відмінний вихід для створення затишної атмосфери в інтер'єрі квартири. Виконують швидше, естетичну функцію, так як обігріти все приміщення самостійно не в змозі.
Такі ноу хау, як біокаміни, потребують етанолі (етиловому спирті з різними домішками). Такі моделі камінів, як і їхнє паливо, мають високу вартість і виконують лише декоративну функцію. Також, як і електричні, частіше використовуються в квартирах.
Для того, щоб забезпечити дому повноцінне опалення за допомогою каміна, його швидше за все доведеться модернізувати за допомогою повітряного, або підводу води. Що ж це таке?
Камін з повітряним контуром - це дров'яна, вугільна або газова топка закритого типу, корпус якої з'єднаний з системою повітропроводів. За ним нагріте повітря поширюється в усі кімнати приміщення, в які виходять канали. До переваг даного пристрою можна віднести високий ККД, досить швидкий нагрів приміщення, що не складну розводку каналів.
Камін з водяним контуром так само володіє системою труб і радіаторів, крізь які теплоносій (вода або інша речовина) циркулює по дому, тим самим обігріваючи його. У корпусі такого вогнища передбачений спеціальний резервуар, в якому і відбувається нагрів води. До речі, такий вид камінного обладнання, крім опалення забезпечить вас і гарячою водою. Цей, і попередній варіанти опалення слід продумати і впровадити на етапі зведення будівлі, або до лицьової обробки.
Ідеально - розташувати камін в центрі будинку, а не з боку однієї з зовнішньої стіни. Завдяки такому розміщенню вогнище отримує більше поверхонь, з яких можна «знімати» тепло. Відповідно, нагрітий їм повітря рівномірно розподіляється в навколишні камін приміщення. Це значно збільшує його ефективність.
Підходячи до такої відповідальної справи, як вибір каміна для опалення приватного будинку, необхідно заглибитися в це питання або довірити цю роботу професіоналам. Від того, наскільки грамотно буде підібрана опалювальна система для будинку, залежить комфорт вашої родини в холодні місяці року.

Останні публікації